top of page

UI (Kullanıcı Arayüzü) & UX (Kullanıcı Deneyimi) Tasarımı

Bir an için Netflix veya Instagram gibi uygulamaları, Google Keep veya Zapier gibi araçları ve Google Home veya Philips Hue gibi dijital ürünleri düşünün. Her birinin arkasında, kolay, sezgisel, verimli ve güzel bir uygulama yaratmak amacıyla muazzam miktarda kullanıcı deneyimi çalışması vardır.



Müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayan deneyimler yaratmak, marka algısını iyileştirmek ve ürünleriyle sağlam bir bağ oluşturmak kadar önemli görevleri UX/UI kavramları üstleniyor.

“Kullanıcı arayüzü (UI) ve kullanıcı deneyimi (UX), teknoloji çevrelerinde sıkça (ve bazen birbirinin yerine) bahsedildiğini duyabileceğiniz iki kelimedir. Ancak terimler gerçekte ne anlama geliyor ve bir UX veya UI tasarımcısı olmak ne anlama geliyor?”

Kullanıcı arabirimi, bir web sitesi, uygulama veya başka bir elektronik cihaz kullanırken etkileşime girdiğiniz ekranlar, düğmeler, fonksiyonlar, simgeler ve diğer görsel öğeleri ifade eder işin görünen yüzüyle ilgilenir. UX, etkileşim hakkında ne hissettiğiniz de dahil olmak üzere, bir ürünle olan tüm etkileşiminizi ifade eder. UI'nin UX üzerinde kesinlikle bir etkisi olabilirken, tasarımcıların oynadığı roller gibi ikisi de farklıdır.


Bu makalede, UX tasarımcısı ve UI tasarımcısının rollerinin nasıl örtüştüğüne ve farklılaştığına ve hangisini takip etmeniz gerektiğini nasıl bileceğinize daha yakından bakacağız.


UX ve UI Arasında Ne Fark Var?


İnsanların sevdiği bir ürün geliştirmek genellikle hem iyi bir kullanıcı arayüzü hem de iyi bir kullanıcı deneyimi gerektirir. Örneğin, harika görünen ve sezgisel navigasyona (UI) sahip bir bankacılık uygulamanız olabilir. Ancak uygulama yavaş yükleniyorsa veya para (UX) transfer etmek için çok sayıda ekranı tıklamanıza neden oluyorsa, ne kadar iyi göründüğü önemli değildir. Muhtemelen kullanmak istemeyeceksiniz.


Öte yandan, bir web sitesine mantıklı ve sezgisel bir şekilde düzenlenmiş benzersiz, yardımcı içerik yüklenebilir. Ancak eski görünüyorsa veya ekranlar arasında nasıl hareket edeceğinizi veya seçenekler arasında nasıl gezineceğinizi kolayca anlayamıyorsanız, muhtemelen siteden ayrılacaksınız.


UI ve UX Tasarımcıları

UX (Kullanıcı Deneyimi) Tasarımcısı

UI (Kullanıcı Arayüzü) Tasarımcısı

Etkileşimi tasarlar

Görsel tasarımı oluşturur

Kullanıcı yolunu belirler

Renkleri ve tipografileri belirler

Bilgi mimarisini oluşturur

Estetik üzerine fokuslanır

Araştırır, şemayı çizer, prototip oluşturur

Grafik tasarım, katmanlar ve modelleme üzerinde etkindir

Tasarımcıların Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Hem UI hem de UX tasarımcıları, ürün geliştirme yaşam döngüsünde önemli roller oynar. Nasıl mı?


UX tasarımcıları, çalışmalarını bir kullanıcının bir ürünle yaşadığı deneyime odaklar. Amaç, işlevsel, erişilebilir ve kullanımı keyifli ürünler oluşturmaktır. UX terimi genellikle dijital ürünler için geçerli olsa da, dijital olmayan ürün ve hizmetler için de kullanılabilir. Bir UX tasarımcısı için ortak görevler şunları içerebilir:


  • Bir ürün etkileşimiyle ilgili hedefleri, ihtiyaçları, davranışları ve problemli noktaları belirlemek için kullanıcı araştırması yapmak,

  • Hedef kitleye göre kullanıcı karakterlerinin geliştirilmesi,

  • Bir müşterinin bir ürünle nasıl etkileşime girdiğini analiz etmek için kullanıcı yolculuğu haritaları oluşturma,

  • Nihai ürünün nasıl görüneceğine odaklanmak için şemalar ve prototipler oluşturmak,

  • Tasarım kararlarını doğrulamak ve sorunları belirlemek için kullanıcı testi gerçekleştirme,

  • UI tasarımcıları ve geliştiricilerle işbirliği yapma.


UI tasarımcıları, mobil uygulamaların, web sitelerinin ve cihazların grafik bölümlerini oluşturur; bunlar, kullanıcının doğrudan etkileşime girdiği öğelerdir. Hemen hemen tüm ürün veya hizmetlere uygulanabilen UX'in aksine, UI terimi yalnızca dijital ürünler için geçerlidir. Bir UI tasarımcısı, uygulamaları ve web sitelerini hem görsel olarak çekici hem de gezinmesi kolay hale getirmeye çalışır. Bir UI tasarımcısının ortak görevleri şunları içerir:


  • Sayfa düzenlerini düzenleme

  • Renk paletlerini ve yazı tiplerini seçme

  • Kaydırıcılar, düğmeler, geçişler, açılır menüler ve metin alanları gibi etkileşimli öğeler tasarlama

  • Nihai tasarımın nasıl görüneceğini göstermek için aslına uygun şemalar ve düzenler yapmak

  • Tasarımları çalışan bir ürüne dönüştürmek için geliştiricilerle yakın çalışma

UI ve UX tasarımcılarının bazı ortak becerileri vardır, ancak her rol aynı zamanda kendi benzersiz beceri setini gerektirir.





bottom of page